Când ne gândim la lăcaşe de cult fortificate, cel mai adesea ne vin în minte bisericile saşilor din Transilvania. Dar vom întâlni ziduri groase ce înconjoară edificii religioase şi în sudul ţării, foarte aproape de Dunăre. Singura mănăstire fortificată de la sud de Bucureşti este Comana, din judeţul Giurgiu. Sursa: Mânăstirea Comana Primul domnitor care a ridicat o mănăstire pe acest loc a fost Vlad Ţepeş, în a doua jumătate a secolului al XV-lea. În 1476, domnitorul a fost ucis şi decapitat pe drumul dintre Bucureşti şi Giurgiu. Capul lui a fost dus la Istanbul, pentru a fi arătat sultanului, iar trupul, potrivit obiceiului, trebuia să fie depus în cea mai apropiată mănăstire care era legată de numele său.
Mormântul lui Vlad Ţepeş
În timpul săpăturilor arheologice din anii 1970-1971 au fost descoperite ruinele bisericii din bârne de lemn ridicate de voievod, urmele a patru-cinci chilii şi fundaţia unui turn clopotniţă, toate aflate pe locul mănăstirii de azi.
În interiorul fostului lăcaş de cult, în dreapta pronaosului, a fost găsit un trup decapitat, fără însemne domneşti, dar înconjurat de monede emise în timpul lui Vlad Ţepeş, ceea ce l-a determinat pe istoricul Constantin Rezachevici să afirme că mănăstirea Comana a fost locul de îngropare al lui Vlad Ţepeş.
În decursul anilor, ctitoria voievodului s-a ruinat, astfel încât în 1588, boierul Radu Şerban, viitor domn al Ţării Româneşti, a hotărât să construiască o mănăstire pe locul ruinelor. Noul lăcaş de cult a fost înconjurat de ziduri puternice, iar patru turnuri de apărare au fost ridicate în colţuri.
Tot el a ridicat şi casa domnească, ale cărei pivniţe s-au păstrat până astăzi. Beciurile cu arcade boltite sunt construite din cărămizi roşiatice, legate între ele cu var nestins şi nisip.
O c