România şi-a asumat o serie de angajamente în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a primi cele 12,95 miliarde de euro negociate în acordul stand-by. În cadrul vizitei programate pentru 28 octombrie - 9 noiembrie, reprezentanţii fondului, alături de cei ai Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene vor verifica dacă România a atins ţintele impuse pentru luna septembrie: - un deficit bugetar de 26,9 miliarde de lei, venituri bugetare (excluzând fondurile UE) de 110,9
România şi-a asumat o serie de angajamente în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a primi cele 12,95 miliarde de euro negociate în acordul stand-by.
În cadrul vizitei programate pentru 28 octombrie - 9 noiembrie, reprezentanţii fondului, alături de cei ai Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene vor verifica dacă România a atins ţintele impuse pentru luna septembrie:
- un deficit bugetar de 26,9 miliarde de lei, venituri bugetare (excluzând fondurile UE) de 110,95 miliarde de lei şi cheltuieli primare de la bugetul de stat (cu salarii, bunuri şi servicii, subvenţii şi transferuri) de 63,7 miliarde de lei. Execuţia bugetară pe septembrie nu a fost făcută publică, încă, termenul fiind 25 octombrie. În august însă, deficitul la bugetul consolidat s-a ridicat la 22,3 miliarde de lei. Până la sfârşitul anului, România trebuie să păstreze deficitul sub 7,3% din PIB.
- reducerea arieratelor (datorii ale statului către companii) la zero.
- adoptarea legii salarizării unice până pe 30 octombrie.
- limitarea scăderii activelor externe brute la 1,2 miliarde de eur.
- limitarea garanţiilor publice nou emise la 7,7 miliarde de lei.