Primele rezultate de laborator în cazul focarului de toxiinfecţie alimentară de la cele două grădiniţe închise din Medgidia arată că în alimentele recoltate până în acest moment există o încărcătură mare cu Escherichia coli. Această bacterie, care poate cauza infecţii serioase, a fost depistată în mămăliguţa cu brânză proaspătă şi smântână, dar şi în pastele cu brânza de oaie, unt şi zahăr.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ), cazurile de toxiinfecţie alimentară depistate la grădiniţele nr. 3 şi nr. 4 sunt cazuri de dizenterie determinate probabil prin contaminarea fecală a alimentelor, undeva pe circuitul acestora. Investigaţia epidemiologică este în derulare tocmai pentru a se identifica sursa de infecţie, căci bacilul dizenteric este un germen de origine umană.
Deja s-au recoltat probe de la personalul celor două grădiniţe, de la unitatea de producţie şi de la unitatea de distribuţie a produselor lactate care au ajuns la cele două grădiniţe, probe care sunt momentan în lucru.
DSPJ a anunţat ieri, 21 octombrie, că rezultatele de laborator au confirmat nouă cazuri de Shigella sonne S, o bacterie dizenterică, la opt preşcolari şi un cadru didactic care a consumat aceleaşi alimente. Dintre cazurile internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa s-au confirmat alte patru coproculturi pozitive, din care două cu Shigella sonne S.
Deoarece grădiniţele erau frecventate de peste 300 de copii, acestea vor rămâne momentan închise, pentru a se limita extinderea focarului. Cursurile vor începe numai după finalizarea tratamentului celor identificaţi cu bacil dizenteric.
Primele rezultate de laborator în cazul focarului de toxiinfecţie alimentară de la cele două grădiniţe închise din Medgidia arată că în alimentele recoltate până în acest moment există o încărcătură mare cu Escherichia coli. Ace