Românii din Transilvania, Banat şi Câmpia Română ar putea rămâne fără apă în maximum zece ani, dacă autorităţile nu vor lua măsuri.
Avertismentul a fost lansat, ieri, de Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
„Dacă guvernul nu va începe să aloce bani pentru stoparea efectelor secetei şi pentru a putea pune în aplicare măsuri în vederea identificării de noi surse de apă, vom avea mari probleme în zonele din centrul şi din sudul ţării. În zece ani, apa va fi insuficientă pentru popu laţie şi pentru agenţii economici din Câmpia Română, Transilvania şi Banat. Cu siguranţă pot spune doar că nu vor fi probleme cu resursele de apă în nordul ţării”, a explicat, ieri, Stanciu.
Potrivit acestuia, specialiştii au început să lucreze la proiecte care, odată puse în aplicare, ar ajuta populaţia din zonele cele mai expuse secetei. „Vor trebui create noi acumulări în care să stocăm apă şi va trebui să începem să folosim rezerva strategică a României - apa subterană. Adică, să forăm la mare adâncime”, a conchis Petre Stanciu.
Zonele care ar putea rămâne fără apă în decurs de zece ani
Plantele, adaptate la secetă
În plus, susţin specialiştii, canalele de irigaţii ar trebui umplute când râurile aflate în vecinătatea acestora au debite mari, astfel încât apa să nu mai fie o problemă pentru agricultori.
Cercetătorii au şi ei o soluţie: să obţină noi soiuri de plante, modificate genetic, care să reziste la secetă. „Nu avem însă echipamente moderne, aşa că în loc să obţinem o plantă în 5-6 ani, cum se întâmplă în Occident, o vom avea în 12”, a arătat Cristian Hera, şeful Secţiei de Ştiinţe Agricole a Academiei Române.