Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care gestioneaza plafonul de garantii de un miliard de euro alocat de stat pentru "Prima casa", a realocat garantii de 220 de milioane de euro, din care o treime au mers catre BRD.
BRD-SocGen, a doua banca din sistem si unul dintre cei mai activi participanti la programul "Prima casa", a primit o suplimentare a plafonului de garantii cu 77 de milioane de euro, pana la 250 de milioane de euro. Banca a acordat pna acum credite de 73 mil. euro.
"Am repartizat garantii de 220 de milioane de euro. Am luat de la sapte banci, iar sase banci au beneficiat de majorari. Pentru restul nu am operat modificari", a comentat pentru ZF Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare.
Potrivit reglementarilor programului, Fondul redistribuie trimestrial plafonul de garantii, in functie de activitatea fiecarui participant.
Raiffeisen a primit o majorare a plafonului de la aproape 35 mil. euro la 42,5 mil. euro.
Pe lista celor care au primit suplimentari ale plafonului este si Banca Transilvania, care ceruse inca din urma cu aproape o luna o majorare. Banca are acum un plafon de 27 de milioane de euro, fata de putin peste 17 milioane de euro, cat primise initial.
"Am tras pana acum credite de 14 milioane de euro si mai avem in lucru dosare cu care ajungem la 25 de milioane de euro", spune Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania. Ea noteaza totusi ca solicitarile din partea clientilor s-au mai "calmat". "Cei care erau eligibili si doreau sa cumpere o locuinta s-au grabit sa ia un credit la inceputul programului", apreciaza ea.
De majorari au beneficiat insa si jucatorii cu plafoane initiale mici. Spre exemplu, grecii de la ATE Bank au acum garantii de 6,5 milioane de euro, fata de 3,4 milioane de euro. "Epuizasem plafonul de aproape o luna. Ne-am propus sa epuizam ca