O cameră video montată lângă tetiera scaunului şoferului va înregistra nu doar discuţiile dintre elev şi poliţistul-examinator, ci şi fiecare manevră pe care cei doi o fac în timpul probei practice a examenului auto. Sursa: Sorin AntonescuSursa: Răzvan Vălcăneanțu
1 /.
Totul va fi urmărit: de la apăsarea frânelor sau semnalizare până la indicaţiile ori comentariile examinatorului, iar un GPS încorporat va reţine traseul parcurs de maşină.
Informaţiile, inclusiv data şi ora înregistrării, vor fi stocate apoi pe un card de memorie şi vor ajunge în baza de date a poliţiei.
În acest fel, autorităţile, dar şi şcolile de şoferi speră să reducă numărul celor care nu au ce căuta la volan sau al celor picaţi la proba practică pentru că nu au dat şpagă. Sistemul de monitorizare costă în jur de 350 de euro, însă deocamdată a fost montat doar pe patru maşini ale celor mai mari şcoli de şoferi din Bucureşti, în cadrul unui program-pilot care va dura aproximativ trei luni, începând de azi.
Doar unu din patru ajunge şofer
„Dacă se va dovedi a fi un succes, programul va fi implementat pe toate maşinile de şcoală din ţară, în baza unui proiect de lege ce ar putea să prevadă chiar şi un sprijin financiar din partea statului pentru firmele care nu şi-l permit”, a dat asigurări, ieri, Alina Dragomir, directorul Direcţiei de Permise Auto.
Potrivit acesteia, înregistrările făcute de camere - utilizate deja în alte state europene, precum Cehia şi Ungaria -, ar putea fi folosite chiar ca probe în cazul unor contestaţii ale examenelor auto. „Sistemul vizează îmbunătăţirea calităţii probei practice, reducerea posibilităţilor de fraudare a examenului, dar şi asigurarea unei mai bune pregătiri a candidaţilor.
Asta, în condiţiile în care, în primele zece luni ale anului, la nivel naţional, peste un mili