Sucevenii care vor să se relaxeze în weekend pot trage o fugă la Putna. Aici pot vizita ctitoria lui Ştefan cel Mare, dar şi Muzeul Etnografic.
Minunea construită într-un munte de sare
Zona mănăstirii Putna este vizitată anual de mii de turişti, atât din ţară, cât şi din străinătate. „Istoria spune că voievodul Ştefan cel Mare ar fi înălţat câte o biserică după fiecare bătălie, iar aici se află cel mai cunoscut şi mai durabil monument al domnului Moldovei. Vin aici de cel puţin trei ori pe an“, ne-a spus Mioara Popoaia, din Paşcani, judeţul Iaşi. Pentru trei nopţi de cazare, femeia a scos din buzunar 250 de lei.
Cei care vor să descopere Putna pot alege să se cazeze într-una dintre cele 16 pensiuni din zonă. „La noi nu se simt problemele economice. Anul acesta am avut mai mulţi turişti decât au fost în ultimii doi-trei ani. Criza se manifestă la oamenii cu venituri mici. Cei cu venituri medii sau mari nu şi-au schimbat obiceiurile“, ne-a spus Gheorghe Biholar, patronul unei pensiuni de patru stele. În schimb, administratorul unei pensiuni de două margarete resimte din plin efectele perioadei de recesiune economică.
„La noi a scăzut cam cu 50% numărul de turişti, dar în ciuda acestui lucru pot să spun că toate pensiunile din Putna au rezervări pentru petrecerea Crăciunului şi a Revelionului“, ne-a declarat Creţan Ciprian Florentin. Cei care ajung la Putna mai pot vizita Chilia lui Daniil Sihastrul, Dealul Crucii, Biserica din lemn „Dragoş Vodă“, Schitul Sihăstria, dar şi Muzeul Etnografic.