Prima multinaţională a Banatului vrea să externalizeze Centrul Tehnic din Timişoara. Aproape 500 de angajaţi ai Alcatel-Lucent România sunt pe punctul de a fi preluaţi de firme indiene, potrivit planului de restructurare al companiei. Decizia de renunţare la angajaţii români face parte din programul grupului franco-american Alcatel-Lucent, prin care 4.500 de locuri de muncă din Europa vor fi externalizate sau eliminate.
„În 2009-2010, în Europa, un loc de muncă din şase va dispărea“, a declarat secretarul Comitetului European pentru Informaţie şi Dialog al Alcatel-Lucent, Philippe Saint-Aubin, citat de AFP.
În România vor fi externalizate 458 de locuri de muncă, iar în Germania, 184. În Franţa, Alcatel-Lucent va externaliza 150 de posturi şi va ceda divizia informatică Alcanet companiei americane Hewlett-Packard, către care vor fi transferaţi 210 de angajaţi.
Proteste faţă de transferuri
Angajaţii sediului Alcatel-Lucent de la Timişoara au aflat încă din vară că joburile lor sunt în pericol. Atunci, salariaţii au protestat faţă de externalizarea Centrului Tehnic Român şi a departamentului financiar, printr-o serie de afişe plasate la intrarea în unul dintre sediile Alcatel-Lucent.
„Not for sale!“, „Aşteptăm scuze pentru distrugerea familiei Alcatel!“, „Nu externalizării!“ sunt o parte dintre mesajele afişate de angajaţii români, în solidaritate cu salariaţii Alcatel-Lucent din Franţa, vizaţi, la rândul lor, de restructurări.
„Parteneriatele şi acordurile de co-sourcing pot să acopere activităţi pe care le avem la nivel global, inclusiv unele pe care le desfăşurăm în Timişoara“, a declarat Cătălina Ocheşilă, responsabilă de comunicare la Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est.
Contractul colectiv încă se negociază
În august, angajaţii s-au unit în Sindicatul L