Liderul PSD de astăzi a luat startul în viaţa politică de la Bucureşti ceva mai târziu faţă de alţi candidaţi, prima parte a activităţii sale publice dedicând-o unei cariere diplomatice, în care a cunoscut ascensiunea prin numirea sa ca ambasador la Washington şi apoi ca ministru al afacerilor externe în Cabinetul Năstase. Sursa: Arhiva EVZ
Buna prestaţie ca ministru al Afacerilor Externe îi va aduce un capital de încredere considerabil, însă Mircea Geoană va fi nevoit să facă mari eforturi pentru a fi convingător şi în ipostaza de lider politic şi pentru a infirma eticheata de "prostănac". Este candidatul care, de la anunţul înscrierii în cursă, s-a aflat constant sub cota partidului. Diplomat ca formaţie, despre Geoană s-a spus că "nu trece sticla", în limbajul tv, cu alte cuvinte are probleme de persuasiune în transmiterea mesajului său. Pe de altă parte, imaginea de diplomat şi om echilibrat ar putea fi considerată de unii un avantaj pentru cineva care aspiră la statutul de preşedinte.
În 1989 era inginer constructor în domeniul energetic, respectiv adjunct de şef de brigadă la Trustul Energomontaj Bucureşti şi student la Drept. Opţiunea sa pentru Facultatea de Drept avea să-i deschidă uşile şi pentru cariera diplomatică, spre care se orientează imediat. Astfel, în 1990, el intră în corpul diplomaţilor, fiind repartizat, în urma unui examen, ca referent pe relaţia cu Franţa. La acea dată, MAE era condus de Adrian Năstase.
În perioada 1993-1995, Mircea Geoană este purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, sub mandatul lui Teodor Meleşcanu.
De la inginer la ambasadorul lui Iliescu
Din aceasta poziţie, el este propulsat la Washington, devenind, în februarie 1996, cel mai tânar ambasador al României. În pofida schimbării de putere de la Bucureşti, în toamna aceluiaşi an, Mircea Geoană este