Cicerone Ionitoiu
Memorii
Din tara sarmelor ghimpate
Editura Polirom
Prefata de Marius Oprea. Editie ingrijita deCosmin BudeancasiAndrei Lascu. Volum aparut sub egidaInstitutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.
Cicerone Ionitoiu este poate cel mai cunoscut dintre supravietuitorii Gulagului romanesc, condamnat pentru ca a facut parte din conducerea organizatiei de tineret a Partidului National Taranesc. S-a nascut in 1924, a urmat Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, a aderat la tineretul taranist, dar a fost arestat inca din 1945. Dupa ce a iesit din inchisoare, a fost permanent supravegheat de Securitate, iar in 1970 s-a mutat in Bucuresti. Dupa ce Romania a semnat, in 1975, Actul final de la Helsinki, a inceput sa faca o serie de memorii, aratand persecutiile la care a fost supus si cerand sa fie repus in drepturi sau sa i se permita sa plece din tara. In 1979 a plecat in Occident, stabilindu-se in Franta, de unde a continuat sa-si ajute tovarasii de suferinta. Beneficiind de o impresionanta documentatie (date adunase in legatura cu aproape 150.000 de victime ale regimului comunist), a publicat mai multe volume de referinta: Victimele terorii comuniste. Arestati, torturati, intemnitati, inchisi (10 vol.), Morminte fara cruce (3 vol.) si Martiri si marturisitori ai bisericii din Romania (2 vol.).
Volumul de fata este primul dintr-o serie de trei. Acest prim volum se opreste la plecarea din Romania, in 1979. "Am facut parte dintr-o generatie framantata ce spera ca viata sa-si urmeze cursul intr-o atmosfera de intelegere, in care problemele sa se rezolve la lumina zilei, cu prevalenta bienlui asupra raului, intr-un cadru in care adevarul si dreptatea sa fie scopul vietii pamantesti. Dar raii au deturnat idealurile intr-o confruntare mondiala ce a rasturnat valorile adevarate intr-un