Alegerile prezidenţiale care ar fi trebuit să aibă loc astăzi au fost amânate, iar comuniştii au adus deja în discuţie dizolvarea parlamentului. Sursa: Agerpres
Parlamentul de la Chişinău s-a văzut ieri nevoit să abroge decizia sa anterioară privind alegerea şefului statului în cursul zilei de azi. Procedura în acest sens conţine ambiguităţi şi carenţe, motiv pentru care se impune modificarea legislaţiei în vigoare, a apreciat, într-un raport, comisia specială de alegere a preşedintelui Republicii Moldova.
Singurul candidat la funcţia supremă este liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, în condiţiile în care într-un aviz al Curţii Constituţionale se arată că, pentru ca scrutinul să aibă loc, este necesară înregistrarea a cel puţin două candidaturi. Această prevedere nu apare însă în Constituţia Republicii Moldova, fapt care a generat practic impasul actual.
Scrutin întârziat
În termen de zece zile de la decizia luată ieri în parlament, comisia specială va primi propuneri de modificare a Legii cu privire la procedura de alegere a şefului statului, informează publicaţia „Jurnal de Chişinău”. De asemenea, după trei zile de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, comisia va propune parlamentului stabilirea datei desfăşurării primului tur al prezidenţialelor.
Marian Lupu are nevoie de opt voturi din partea deputaţilor Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) pentru a ajunge preşedinte, dar, în ciuda semnalelor favorabile din ultima vreme, rezultatul scrutinului este incert.
Deputatul comunist Igor
Vremea a anunţat că PCRM va contesta decizia de ieri a parlamentului la Curtea Constitutională. „Nimeni nu este abilitat sa amâne sedinţa specială de alegere a şefului statului doar pentru faptul că s-a înscris un singur candidat. Constatăm că scrutinul ordinar p