În lipsa locurilor de parcare, numeroşi şoferi blochează străzi sau trotuare cu maşinile lor. Poliţia Comunitară acţionează prin diverse campanii şi încearcă „să-i educe” pe şoferii indisciplinaţi, nu doar să-i amendeze. Problema locurilor de parcare din centrul Clujului este departe de a fi rezolvată, recunosc autorităţile. Sute sau chiar mii de locuri de parcare ce urmează să apară în zona centrală în următorii ani sunt salvarea aşteptată de către mămicile care visează să-şi plimbe liber copilul în cărucior.
În prezent, situaţia nu este prea roz, deşi Poliţia Comunitară e relativ vigilentă cu „nesimţiţii parcărilor” şi împarte zeci sau chiar sute de procese verbale de constatare zilnic. Tot clujeanul de rând, care circulă măcar câteva sute de metri pe jos în fiecare zi, dă peste maşini parcate „de urgenţă”, cu sau fără avariile pornite, pe mijlocul trotuarului, uneori blocându-l complet.
În spaţiile urbane aglomerate, aflate în zone publice intens circulate, apar cele mai multe probleme. Rar se întâmplă ca pietonii să circule de la un capăt la altul al unei străzi fără să fie nevoiţi să treacă pe cealaltă parte sau să circule pe mijlocul străzii.
Poliţiştii patrulează des
Potrivit lui Marius-Daniel Cîmpean, şeful Serviciului Control trafic rutier al Poliţiei Comunitare din Cluj-Napoca, poliţiştii comunitari nu „sar” să amendeze din prima, un exemplu fiind acţiunile de pe noul pietonal, strada Potaissa.
Marius Cîmpean, care coordonează un serviciu cu 31 de angajaţi, spune că pe strada Potaissa şi străzile adiecente au fost purtate discuţii cu riveranii, au fost distribuiţi fluturaşi şi date avertismente. Pentru că parcarea sau staţionarea au fost interzise pe pietonal, inclusiv riveranilor, problemele nu încetează să apară.
O altă „zonă roşie” a parcărilor, cea din apropie