Avea doar 19 ani. Iar atunci, în 1989, se considera rocker. Şi, în măsura în care se putea pe atunci, chiar a şi trăit ca un rocker. Dar, contrar acestei apartenenţe oarecum exotice, îşi vedea viitorul pus în slujba Bisericii. Ce fel de preot ar fi putut deveni acest tânăr rebel? Nu o să ştim niciodată: Dumnezeu l-a chemat la El înainte de vreme, preschimbat în martir.
Puştiul, abia ieşit din adolescenţă, se numea Mihai Lucreţiu Gâtlan. Şi a fost primul bucureştean ucis în Capitală în cursul dramaticelor evenimente din Decembrie '89. Acum, după douăzeci de ani, din toate visele lui spulberate atunci nu au mai rămas decât o cruce şi o placă din marmură neagră fixată pe un perete din centrul Capitalei. Şi un mormânt acoperit cu o lespede de marmură în Cimitirul Eroilor Revoluţiei. Plus o mulţime de amintiri care acum mai trăiesc doar în memoria părinţilor şi a prietenilor săi.
Ion Gâtlan, tatăl lui Mihai, este şi el unul dintre revoluţionarii din Bucureşti. Este un om obişnuit care în Decembrie '89 a plătit de două ori preţul de sânge, durere şi eroism pe care istoria l-a pretins în schimbul căderii regimului comunist. Prima dată, pentru că atunci l-a pierdut pe cel mai mare dintre copiii săi. Iar a două oară, pentru că la scurt timp după fuga cuplului Ceauşescu a participat în mod direct la decapitarea structurii de comandă de la vârful partidului. Aflat în sediul CC al PCR, el a fost cel care i-a arestat pe Constantin Dăscălescu, pe Ilie Verdeţ şi pe generalul Iulian Vlad. Dar asta este o altă pagină a Revoluţiei, pe care o vom întoarce atunci când îi va veni şi ei timpul.
Cine a fost Mihai Gâtlan? "Era cel mai mare din cei şase copii ai mei. Încă din copilărie era atras de imaginea înalţilor prelaţi înveşmântaţi în odăjdii. Apoi, când a mai crescut, şi-a dorit să urmeze Teologia. Iar, pe atunci, asta nu prea