Consiliul Local Braşov a avizat ieri planurile urbanistice zonale (PUZ) ale zonei istorice „Braşovul vechi“ şi zonei de rezervaţie de arhitectură „Cetate Braşov“, care stabilesc criteriile generale necesare protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a patrimoniului istoric şi arhitectural al oraşului. Sursa: Andrei Paul „Este primul pas în vederea restaurării centrului istoric. PUZ-urile avizate stabilesc criteriile generale, începând cu delimitarea exactă a zonei şi mergând pînă la detalii legate de culoare sau aspect al faţadei, urmând ca apoi să fie aprobate proiecte separate pentru fiecare obiectiv în parte“, a declarat primarul George Scripcaru.
Totodată, pe baza PUZ-urilor se va simplifica şi procedura de autorizare a lucrărilor din zonele respective, în sensul că pentru acele clădiri care nu uînt monumente istorice, autorizaţiile vor veni direct de la primărie, fără a mai fi nevoie de avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Aproape 1.000 de clădiri - monument Documentaţia a fost întocmită de o echipă de specialişti ai SC Urban Proiect Bucureşti, în colaborare cu Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ din Capitală, şi a costat 150.000 de lei.
„Cel mai important lucru este că ne dă posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru restaurarea zonei“, afirmă Gheorghe Neculoiu, şeful Serviciului Amenajarea Teritoriului, din cadrul primăriei.
Documentul inventariază 959 de clădiri-monument în cele zona cuprinsă între Bd. Eroilor, str. După Ziduri, Şirul Beethoven şi Aleea T. Brediceanu (zona de rezervaţie de arhitectură Cetate) şi zona dintre străzile Lungă, Avram Iancu şi Stadionului. Parcările, incluse în PUZ
PUZ-ul include şi studii privind circulaţia, parcări sau spaţii verzi. Este posibil chiar ca pe baza acestui proiect, după eventuala construire a