Reza Taheri şi-a construit o crescătorie de porci „fără colesterol“ pentru clienţii pretenţioşi. Ultima modă de Crăciun este să ai pe masă carne de porc vietnamez. De ce? Pentru că nu are colesterol şi este mai gustos decât godacul autohton. Pe străzile comunei Floreşti, din judeţul Prahova, localnicii vorbesc despre orătăniile ciudate din bătătura iranianului poreclit Sebi. De fapt, pe venetic îl cheamă Reza Taheri, însă pentru floreşteni este un nume greu de pronunţat. Toată suflarea ştie că Sebi creşte în ogradă nişte porci mai ciudaţi, mici şi negri, care au căutare la „bogaţii de la oraş“.
Iranianul, care s-a stabilit pe Valea Prahovei în 1992, a investit circa 2.000 de euro, în urmă cu patru ani, când a cumpărat primii purcei vietnamezi. Această specie are stratul de grăsime aproape inexistent, iar cunoscătorii spun că şoriciul este puţin mai tare decât la cel autohton.
Carnea lor este mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine colesterol. Întreţinerea nu este costisitoare, pentru că pot trăi foarte bine cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă pentru că porcul vietnamez este vegetarian. „Vietnamezul“ însă nu poate ajunge la 300 de kilograme, ca godacul românesc, ci la cel mult 70 de kilograme.
A început cu câini şi cu păsări de rasă
Iranianul Sebi, îmbrăcat în trening şi cu o şapcă pe cap, s-a românizat aproape complet, de 20 de ani de când a venit în România. Singurul lucru care îl trădează este accentul, care nu i-a dispărut în totalitate. De ce porci vietnamezi?
„Trăim într-o perioadă în care toată lumea vrea să mănânce sănătos“, spune Sebi, mângâind scroafa vietnameză de la care aşteaptă următorii şase şapte purceluşi de pe urma cărora ar putea câştiga până la 1.400 de euro.
Un exemplar adult poate să coste, în viu, chiar şi 1.200 de euro, în timp ce u