În primele zece luni ale acestui an, doar cinci familii din Neamţ au putut înfia un copil
Micuţii orfani îşi pot găsi părinţi doar după o perioadă de doi ani în care nicio rudă de gradele I-IV nu-şi exprimă dorinţa de a-i lua în grijă.
Numărul familiilor din Neamţ care au apelat la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este neaşteptat de mare în acest an. Finalizarea unui proces de adopţie durează însă aproape trei ani.
Legislaţia românească îi dezarmează pe nemţenii care vor să devină părinţi. Tinerii care solicită o expertiză socială au de trecut prin cursuri de pregătire, de atestare şi luni întregi de aşteptare a unor răspunsuri din partea instanţei. „Există mai multe proceduri care trebuie urmate. Se aşteaptă între 30 şi 60 de zile pentru fiecare dintre ele. De la începutul acestui an, doar cinci copii au fost adoptaţi“, a declarat Cristina Păvăluţă, director la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.
În acest moment, 57 de familii din judeţ sunt monitorizate de DGASPC Neamţ, pentru ca încredinţarea copilului să devină definitivă şi irevocabilă. În aceste cazuri, timpul se transformă într-un duşman al tinerilor care doresc să înfieze un copil cu vârsta sub un an. „Deşi în maternitatea Neamţ au existat cazuri de abandon imediat după naştere, copilul este declarat adoptabil numai dacă timp de doi ani părinţii sau rudele până la gradul IV nu-l doresc“, a adăugat Cristina Păvăluţă.
Soluţia: un tribunal al copiilor
De cele mai multe ori, deciziile judecătoreşti sunt cele care întârzie procesul de adopţie. „În România funcţiona un singur tribunal unde se judecau cazurile de acest gen. Dacă ar exista şi la noi în judeţ o asemenea instituţie, timpul de aşteptare s-ar reduce la jumătate“, a explicat Ioana Ciocârlan, psiholog.
Deşi pare greu de crezut, în Piatra Neamţ, numărul familiilor