Banca Nationala vrea sa afle cu exactitate pana la sfarsitul acestei luni care este volumul creditelor externalizate de fiecare banca in parte, care sunt caracteristicile acestora, precum si tipul entitatii care le-a preluat.
In acelasi timp, BNR le cere bancherilor informatii privind creditele neperformante care au fost vandute definitiv unor firme specializate in colectarea de creante, disparand astfel din raportarile bilantiere si extrabilantiere. Bancile au ajuns sa recurga din ce in ce mai frecvent la operatiuni de externalizare a creditelor, atat pentru a-si curata bilanturile de creditele neperformante si a reduce implicit costul cu provizioanele aferente, cat si ca varianta de finantare in cazul vanzarii/securizarii de credite fara probleme.
Bancherii nu sunt insa obligati sa faca raportari standard la banca centrala in privinta operatiunilor de acest tip.
Acum trebuie insa sa transmita informatii detaliate privind creditele scoase din bilant fie prin vanzare, fie prin transfer sub diferite forme catre o alta entitate din acelasi grup sau din afara grupului, respectiv catre un vehicul investitional special. In particular, expertii BNR de la Stabilitate Financiara vor sa afle situatia creditelor externalizate cu valoarea mai mare de 125.000 de euro, indiferent daca este vorba despre credite acordate clientilor persoane fizice sau companiilor.
Cat priveste creditele neperformante vandute in vederea recuperarii creantelor, bancile trebuie sa raporteze tipul si originea entitatii cu care au fost realizate tranzaciile, pretul la care s-au derulat, respectiv discountul aplicat.
In acelasi timp, BNR va vedea in urma acestor raportari ce sume au reusit bancile sa recupereze astfel din volumul creditelor acordate. In ultima perioada, bancile au ajuns sa recupereze doar 10-15% din valoarea contabila a creditelor cedate, astfel ca unii juca