Romania trebuie să crească rata de modernizare a locuinţelor cu scopul reducerii consumului de energie la 5%, adică să se intensifice de peste 270 de ori ritmul de reabilitare termică, pentru a respecta directivele impuse de Uniunea Europeană, susţine Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). „Potrivit Planului de Acţiune pentru Eficienţa Energetică din 2006, UE s-a angajat ca până în anul 2020 să reducă consumul de energie c
Romania trebuie să crească rata de modernizare a locuinţelor cu scopul reducerii consumului de energie la 5%, adică să se intensifice de peste 270 de ori ritmul de reabilitare termică, pentru a respecta directivele impuse de Uniunea Europeană, susţine Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
„Potrivit Planului de Acţiune pentru Eficienţa Energetică din 2006, UE s-a angajat ca până în anul 2020 să reducă consumul de energie cu 20%, ceea ce ar însemna o economie de 100 mld. euro în fiecare an şi crearea a 100 milioane de noi locuri de muncă. Programul vizează intervenţia globală pe tot sistemul de încălzire, nu numai pe clădiri. Include cu precădere locuinţele individuale“, a declarat Adriana Iftime.
Până în prezent, rata de modernizare a fondului locativ din România propusă pentru anul 2009 este de 0,018% şi se aplică doar blocurilor de locuinţe. La nivel regional, rata de modernizare este de sub 1%, în timp ce în ţări ca Germania procentul este de peste 2%.
Costuri de reabilitare reduse
Potrivit informaţiilor furnizate de PSC, programul de reabilitare din România are cele mai mici costuri din Europa, ridicându-se la circa 3.000-3.500 de euro per apartament.
Ca exemplu, prin programele de reducere a consumului de energie din Cehia se cheltuieşte în medie 6.500 de euro per apartament, în Letonia 6.400 de euro per lo