Cabinetul Croitoru intenţionează "să menţină cotele de impozitare a venitului şi profitului, precum şi taxa pe valoarea adăugată (TVA) la valorile existente - 16%, respectiv 19% - pe parcursul perioadei de guvernare", reiese din programul de guvenare, citat de Mediafax. În linii mari, programul de guvernare al premierului desemnat este elaborat pe baza planului prezentat, la începutul anului, de Cabinetul PDL-PSD, incluzând însă principii chiar mai generale şi fără să indice toate procedurile prin care vor fi realizate măsurile propuse.
Documentul, elaborat pentru perioada 2009-2012, include date actualizate privind creşterea economică şi deficitul bugetar şi preia aproape integral proiectele Guvernului în exerciţiu, inclusiv legea sistemului unitar de pensii, cu creşterea vârstei de pensionare, legile salarizării unitare a personalului bugetar şi a restructurării agenţiilor guvernamentale, precum şi a legii responsabilităţii fiscale.
Taxe de mediu şi accize mai mari
Similar programului de guvernare al Guvernului condus de Emil Boc, planul elaborat de Lucian Croitoru face referire la "raţionalizarea" structurii instituţionale a sectorului public, a numărului de angajaţi şi a costurilor asociate, o politică salarială prudentă în sectorul bugetar, creşterea nivelului veniturilor bugetare prin promovarea unor măsuri de lărgire a bazei de impozitare, îmbunătăţirea colectării şi creşterea unor anumite categorii de taxe, precum accize şi taxe de mediu.
Croitoru propune totodată calcularea valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora, acolo unde aceasta este "vădit mai mare" decât cea determinată prin formula actuală de calcul. "Elaborarea în regim de urgenţă a unui sistem de raportare centralizată a cheltuielilor efectuate de autorităţile locale şi instituirea unei baz