Modelul de banking in care clientul isi realizeaza individual operatiunile de baza a ajuns sa fie implementat de nu mai putin de zece banci, la doar cinci ani de cand piata primea cu scepticism proiectul de la zero al olandezilor de la ING.
Chiar daca pana acum ING a ramas singura banca locala care a avut curajul sa parieze totul pe modelul de "self-bank", numarul bancilor care apeleaza la astfel de solutii este in continua crestere.
Necesitatea de a reduce costurile operationale pe fondul crizei financiare nu a facut decat sa impulsioneze trecerea la utilizarea masinilor pentru oferirea operatiunilor de baza.
BCR, BRD si Raiffeisen, liderii sistemului bancar, au inceput sa testeze astfel de modele de unitati in care clientul isi realizeaza singur operatiunile de mai multi ani, insa nu le-au extins la scara larga. Totusi, BRD a instalat in unitatile sale "roboti" care permit plati de facturi emise de furnizorii de utilitati.
Cel mai recent anunt a venit de la italienii de la UniCredit Tiriac, care au renuntat la casieriile agentiilor din magazinele Metro in favoarea unor automate, cu program non-stop. Banca a instalat astfel de aparate in toate cele 24 de unitati din magazinele Metro, iar proiectul a fost extins si in alte 28 de centre de vanzari, la nivel national.
Americanii de la Citi pariaza acum pe tehnologie pentru a oferi clientilor servicii de banca la distanta, ca principal element de diferentiere in ofensiva pe retail pe care au lansat-o in aceasta toamna.
Solutia automatelor a fost adoptata si de jucatorii care abia acum isi construiesc o retea de retail, cum sunt turcii de la Garanti Bank sau portughezii de la Millennium Bank. Aceste banci incearca de asemenea sa pluseze pe cartea tehnologiei, mizand sa atraga clientela tanara. Una dintre cele mai utilizate functionalitati este tocmai posibilitatea de plata a facturilor