In fiecare an, la 26 Brumarel, romanii il praznuiesc pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, numit in popor Sfantul Dumitru sau Samedru. Dupa traditiile bisericesti, el a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284-311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in secret de parintii sai, de teama prigoanelor impotriva crestinilor.
Copilul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din viata vremelnica, lasandu-l pe tanarul Dimitrie mostenitor nu doar al multor averi, ci si al bunului lor nume. Deci, auzind imparatul Maximian de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la el pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. El a condus cu vrednicie cetatea, convertindu-i in acelasi timp pe multi la noul rit.
Afland aceasta, imparatul a pus ca Dimitrie sa fie intemnitat. In inchisoare a venit la el un gladiator, Nestor, proaspat crestinat, cerandu-i binecuvantarea pentru lupta pe care urma s-o poarte cu Lie, un vandal vestit pentru forta lui. Dimitrie i-a facut semnul crucii pe frunte lui Nestor, iar acesta si-a rapus vrajmasul. Indata, Dimitrie a fost strapuns cu sabia, iar lui Nestor i s-a taiat capul, amandoi primind moarte muceniceasca. Peste ani, dupa ce i s-au aflat moastele Sfantului Dimitrie, din acestea a izvorat mir bine mirositor, care a vindecat multi suferinzi. Moastele se afla acum la Salonic.
Ziua Soroacelor
Sarbatorii crestine a Sfantului Dimitrie ii corespunde in calendarul popular sarbatoarea lui Samedru, zisa si Ziua Soroacelor. Despre Samedru romanii spun ca este al patrulea sfant facut de Dumnezeu. Tot despre el se spune ca "era un cioban ce-si avea turma in mijlocul unui codru mare. El nu mai stia ca mai sunt oameni. Ca