România, Belgia, Bulgaria şi Letonia sunt statele din Uniunea Europeană cu cele mai restrictive forme de comerţ online. Astfel, dacă un francez vrea să cumpere, prin internet, ceva de la noi, are toate şansele să rămână doar cu comanda. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, trei din cinci comenzi efectuate în alte state ale Uniunii Europene de locuitorul unei ţări din acelaşi spaţiu nu pot fi onorate.
Aceasta este o medie, deoarece, în timp ce Austria sau Spania lucrurile stau mai bine, în România rata de succes este mai mică."Produsele pot fi găsite, dar nu şi achiziţionate", spune comisarul european pentru problemele consumatorului, Meglena Kuneva, citat de AFP.
În România, situaţia este asemănătoare celei din Belgia. Deşi este oraşul Parlamentului European, capitala belgiană Bruxelles nu poate onora două treimi dintre comenzile din străinătate, fie că acestea se referă la electronice, îmbrăcăminte sau cărţi.
"Singura industrie care prosperă"
Sergiu Cone, director asociat la no-cash.ro explică situaţia în care se află piaţa online din Uniunea Europeană: "Se întâmplă ca plăţile transforontliere să nu fie acceptate. Altfel spus, cumpărătorului îi este respins cardul şi acesta refuză să plătească cu bani gheaţă. Alte probleme sunt la imposibilitatea de livrare a bunului comandat". Cone atrage însă atenţia asupra potenţialului imens al acestui sector, cel al comerţului online.
"În România, sunt 250 de comercianţi activi, care, în primele nouă luni, au acceptat 900.000 de tranzacţii, în valoare de 69,5 milioane de euro. Deci potenţial este imens. Este aproape singura industrie care prosperă pe timp de criză", explică Cone.
Când statele nu lasă de la ele
Concluziile studiului au fost trase după expedierea a 11.000 de comenzi din toate statele Uniunii. "Comerciantul nu trimitea