Fostul ministru liberal al finantelor, Varujan Vosganian, considera ca pragul maxim de detinere la societatile de investitii financiare, de 1% din capital, ar trebui eliminat pentru ca aceste societati sunt mature acum si nu mai este necesara protectia actionarilor minoritari. Majoritatea investitorilor de pe Bursa, a brokerilor si analistilor sustin ideea lui Vosganian, considerand ca o astfel de decizie ar conduce la o mai buna gestionare a activelor de peste 1,6 mld. euro (6,8 mld. lei) de care dispuneau - SIF-urile la finele lunii trecute.
De cealalta parte, administratorii SIFurilor spun ca pragul ar trebui pastrat pentru a nu afecta interesele minoritarilor si a conduce la o situatie in care acestea ar putea fi controlate de un singur actionar. Comisia de buget-finante din cadrul Senatului a decis recent introducerea unui amendament la proiectul legislativ de eliminare a pragului de detinere al SIF-urilor prin care cere majorarea pragului la 5% fata de 1%, cat este in prezent.
"Daca ar fi dupa mine, pragul la SIF-uri ar trebui eliminat, nu ridicat la 5%. A trecut destul timp de la crearea SIF-urilor, iar acestea ar trebui sa fie societati private, pentru ca acesta este scopul pentru care au fost infiintate. Cand s-a majorat pragul de la 0,1% la 1%, SIF-urile erau inca la inceput, insa trebuia sa se faca acest lucru pentru a da posibilitatea investitorilor sa detina mai mult, dar sa fie aparate si interesele actionarilor mici. Acum cred ca au devenit destul de mature si ar trebui eliminat pragul, fara sa mai apara discutii pentru protejarea micilor actionari", a afirmat Vosganian, prezent la deschiderea sedintei bursiere de joi.
El a mentionat ca acesta este punctul sau de vedere, nu al Partidului National Liberal. Guvernul Boc a transmis un punct de vedere Parlamentului la jumatatea lunii septembrie in care arata ca nu sustine eliminarea pra