Regulile „loteriei“ de repartizare a persoanelor care nu optează pentru un fond de pensii private obligatorii ar putea fi schimbate pentru a creşte competiţia dintre administratori. Cei mai mari administratori de pensii private obligatorii vor fi obligaţi să reînceapă lupta pentru noi participanţi, în urma unei modificări legislative pe care intenţionează să o facă Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În prezent, fiecare fond de pe piaţa p
Regulile „loteriei“ de repartizare a persoanelor care nu optează pentru un fond de pensii private obligatorii ar putea fi schimbate pentru a creşte competiţia dintre administratori.
Cei mai mari administratori de pensii private obligatorii vor fi obligaţi să reînceapă lupta pentru noi participanţi, în urma unei modificări legislative pe care intenţionează să o facă Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În prezent, fiecare fond de pe piaţa pensiilor private obligatorii primeşte la distribuirea aleatorie un număr de clienţi direct proporţional cu numărul de participanţi deţinuţi. Comisia intenţionează ca, în viitor, fiecare fond să primească un număr egal de clienţi repartizaţi prin „loterie“, obiectivele acestei schimbări fiind limitarea concentrării pieţei şi încurajarea concurenţei în sistemul Pilonului II.
Adoptarea acestei reglementări îi va afecta pe cei mai mari trei adminsitratori de pe Pilonul II. Aceştia vor primi un număr mai mic de participanţi decât în prezent. În prezent, potrivit reglementării în vigoare, ING primeşte aproape 34% din participanţii distribuiţi aleatoriu. Noile reguli îi vor limita însă numărul de clienţi repartizaţi prin loterie la 8,33% din total, în condiţiile în care sunt 12 fonduri pe piaţă.
Totodată, un număr mai mic de clienţi ar primi şi următorii doi administratori de pe piaţă – Allianz-Țiriac şi Generali. Ultimul ad