Festivităţile organizate în amintirea celor 55 de ani de la eliberarea Transilvaniei de sub dominaţia germană au început mai repede la Arad.
CITEŞTE ŞI:
Curs de origami, în aer liber / FOTOGALERIE
Porţile vechii redute de pe malul Mureşului s-au deschis, prefaţând ceremoniile organizate de militarii arădeni de Ziua Armatei. Mai bine de o mie de oameni, în special copii, au răspuns „prezent” apelului efectuat de soldaţi. Aduşi fie de dascălii de la şcoală, fie de părinţi, cei mici au fost cuceriţi de ce au văzut.
Soldaţii i-au lăsat să urce în tancuri şi în maşinile de luptă, apoi i-au învăţat să manevreze tunurile sau mitralierele. A fascinat şi sala tradiţiilor de luptă, dar şi capela militară.
„Avem o bucăţică de istorie, pe care trebuie să o punem în valoare”, a declarat Ciprian Filimon, Şef Stat Major al batalionului arădean. Elevii au urmărit apoi o demonstraţie de tehnică militară. „Ar fi extraordinar dacă această cetate ar intra în circuitul turistic. Ar fi o mină de aur. Sunt foarte mulţi oameni care nu-şi cunosc trecutul”, a observat arădeanul Claudiu Jurma.
Sărbătorile continuă cu vernisaje şi cu un ceremonial organizat în Piaţa Avram Iancu. Militarii români îşi sărbătoresc ziua în fiecare an, pe 25 octombrie.
Prezenţi în viaţa „cetăţii”
La data amintită, în anul 1944, Transilvania – ultimul teritoriu românesc aflat sub ocupaţie germană – a devenit liberă.
Cetatea Aradului adăposteşte Batalionul 191 infanterie „Radu Golescu”.
Soldaţii arădeni şi-au propus să-şi facă tot mai des simţită prezenţa în viaţa Aradului. Porţile s-au deschis şi în urmă cu şase luni, când s-a sărbătorit Ziua Forţelor Terestre.
Şi atunci au fost peste o mie de copii care au dorit să vadă ce se întâmplă dincolo de ziduri, iar echipamentul militar şi demonstra