Deputatul Eugen Nicolăescu a anunţat o iniţiativă legislativă privind falimentul personal
În proiectul liberal, conceptul este total diferit faţă de cel din ţări dezvoltate
Actul normativ pare a avantaja mai degrabă băncile decât debitorii cu probleme
În intervalul de un an scurs de la intrarea pe o pantă descendentă a economiei româneşti, în condiţiile în care numărul creditelor neperformante neperformante a crescut într-un ritm accelerat, ideea introducerii în sistemul legislativ românesc a unei legi a falimentului personal a fost de mai multe ori adusă în discuţie. Deşi reprezentanţi de frunte ai mai multor partide au afirmat că vor veni cu o astfel de propunere, totuşi o iniţiativă nu a fost depusă decât ieri în Parlament. Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a anunţat că actul normativ privind insolvenţa persoanelor fizice ar permite persoanelor care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci să intre sub protecţia Tribunalului, iar împrumutul lor să se reeşaloneze pe o perioadă de trei ani.
O astfel de lege nu rezolvă situaţia, permiţând doar o amânare temporară a tranşării problemei, după care persoanele fizice, oricum s-ar putea să nu găsească ieşirea. Responsabilitatea rămâne mai departe pe umărul acestora, legea fiind total diferită de cea din SUA sau din alte state dezvoltate unde, la declararea insolvenţei creditorul preia activul, iar debitorul urmează să fie exonerat de orice obligaţii ulterioare.
Dacă proiectul ar fi adoptat, băncile ar fi eliberate de obligativitatea constituirii de noi provizioane, având în vedere că multe dintre creditele neperformante nu vor fi recunoscute ca atare. Pe de altă parte, prevederile din actuala legislaţie, care permit urmărirea persoanelor cu datorii, până la recuperarea totală a creanţelor, chiar şi după executarea silită a acestora prin deposedarea bunurilor depuse ca garanţii, nu este î