Monumentul simbolizează trecutul şi viitorul, respectiv o poartă de închisoare şi razele de soare. Astăzi, de la ora 16.00, a fost inaugurat monumentul anticomunist ridicat în memoria Revoluţiei maghiare din 1956, în Parcul Central din Cluj-Napoca. „Când am venit cu acaestă iniţiativă, ne-am gândit nu numai la evenimentele din Ungaria, ci şi la ce s-a petrecut în ’56 la noi în ţară”, explică Kantor Lajos, preşedintele asociaţiei „Kolozsvár”. Monumentul reprezintă o poartă care se mişcă, într-o parte o uşă de temniţă, iar în cealaltă parte o potecă luminată de razele soarelui, simbolizând trecutul şi speranţa în viitor. Monumentul a provocat stupoare rândul membrilor Asociaţiei Noua Dreaptă din Cluj-Napoca, care îi acuză pe consilierii locali ce au avizat proiectul de o „grosolană confuzie între Cluj-Napoca şi Budapesta”.
La eveniment au fost prezenţi peste 200 de membri ai comunităţii maghiare. Printre cei care au ţinut discursuri s-a numărat Marko Bela, preşedintele UDMR, Laszlo Atilla, preşedintele uniunii clujene a maghiarilor, dar şi fosta preşedintă a parlamentului ungar, Szili Katalin.
"23 octombrie este un moment important pentru naţiunea maghiară, pentru toţi maghiarii din lume. Este sărbătoarea libertăţii. Mi se pare extraordinar ca, la 50 de ani de atunci şi 20 de ani de la schimbarea regimului comunist din România, putem dezveli aici această statuie, în centrul cultural al Transilvaniei", a declarat Szili Katalin.
Aceasta a mai adăugat că monumentul este ridicat şi în cinstea celor care s-au sacrificat în România. Numai la Cluj, a spus fosta preşedintă a Parlamentului ungar, 100 de studenţi au fost terorizaţi şi urmăriţi de comunişti în acea perioadă.
CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ
Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! M