Cu doi ani in urma, Europa inregistra o crestere economica mai rapida decat Statele Unite, iar Batranul Continent parea in sfarsit pregatit sa incerce sa rezolve vechi provocari economice precum pietele rigide ale muncii, cheltuielile guvernamentale scapate de sub control si o populatie in imbatranire rapida.
Acum insa, pe masura ce Asia si Statele Unite depasesc criza economica mondiala, Europa pare ca va ramane in urma tuturor. Liderii care vorbeau candva pe un ton optimist despre schimbari fundamentale menite sa sporeasca productivitatea au revenit acum la sarcinile mai prozaice de protejare a locurilor de munca si evitare a unor decizii politice dramatice, scrie The New York Times.
In plus, chiar in momentul in care este mai necesara ca oricand, vointa politica de a rezolva cele mai grave probleme economice ale Europei pare sa lipseasca, conform multor specialisti din regiune si din intreaga lume.
Sarkozy a uitat ce a promis
Cand a fost ales presedinte al Frantei in 2007, Nicolas Sarkozy a vorbit de necesitatea unor schimbari dramatice, incluzand relaxarea unei piete a muncii cu un nivel foarte ridicat de reglementare pentru o mai eficienta concurenta in economia mondiala.
Acum insa, "presedintele Sarkozy s-a intors daca nu cu 180, atunci cu cel putin 90 de grade in directia opusa", declara Charles Wyplosz, director al International Center for Monetary and Banking Studies din Geneva. "Lucrurile de care vorbea atunci trebuie inca facute daca vrem sa avem crestere, insa criza a taiat din avantul catre schimbare."
In Germania, Angela Merkel evita, de asemenea, sa se confrunte cu puternicele sindicate ale tarii si cu bancile sale regionale. Ea a imbratisat "economia sociala de piata". Guvernul sau este dur criticat pentru ca a furnizat miliarde de euro sub forma de ajutor financiar pentru Opel.
In conditiile in car