Programul naţional de reabilitare termică permite izolarea clădirilor, în vederea reducerii cu până la aproape 30% a costurilor cu încălzirea. Sursa: Marius NicaSursa: Marius Nica
1 /.
Suma plătită de proprietar depinde de suprafaţa apartamentului şi de numărul de locuinţe din imobilul în care locuieşte. Cota parte care îi revine proprietarului este de 20% din factură. Restul costurilor sunt acoperite din bani de la bugetul de stat, în proporţie de 50%, restul de 30% fiind suportate din fondurile autorităţii locale, mai precis de primărie.
Unii edili locali au decis să acopere din bani publici costurile aferente lucrărilor de reabilitare termică. De exemplu, în Bacău, primăria subvenţionează lucrările în cazul gospodăriilor care au venituri de 1.400 de lei pe membru de familie.
În cazul în care autoritatea locală nu îşi permite să subvenţioneze lucrările, proprietarii vor plăti o sumă calculată în funcţie de suprafaţa locuinţei, deoarece aceasta determină cota parte indiviză care le revine din imobilul în care locuiesc.
De asemenea, dacă asociaţia dispune de fonduri, poate decide ca plăţile să se efectueze în rate, incluse în cheltuielile de întreţinere.
De calcule se ocupă primăria, în calitate de coordonator local al proiectului. În ceea ce priveşte asociaţia de proprietari, destoinicia preşedintelui poate determina includerea blocului în program.
Anul acesta nu se vor demara noi lucrări deoarece fondurile alocate au fost deja repartizate, însă pot fi depuse cereri în continuare. Programul fiind multiannual, important este ca solicitarea asociaţiei de proprietari să fie înregistrată, explică reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.
Cum intri în program
Ca să puteţi beneficia de program, trebuie să verificaţi dacă blocul în care locuiţi figurează pe lista imob