Este bine cunoscut faptul ca, in deceniile urmatoare, omenirea va trebui sa renunte la dependenta de combustibilii fosili si sa reduca mult emisiile de gaze cu efect de sera. Insa tehnologia actuala nu ne va ajuta prea mult in acest sens, fiind nevoie de inovatii.
De exemplu, posibilitatea de a capta energie solara direct din spatiu ar putea naste o industrie noua, iar tehnologiile de captare si stocare a dioxidului de carbon emis de centralele pe baza de carbuni ar revitaliza industriile traditionale.
Iata cinci tehnologii care ar putea schimba modul in care traim, potrivit specilistilor de la The Wall Street Journal:
Energia solara captata din spatiu
De mai mult de 30 de ani, oamenii de stiinta au visat la captarea energiei solare acolo unde soarele nu apune nicioadata: in spatiu. Daca am putea incojura Pamantul cu panouri solare si am trimite macar o fractiune din energia astfel captata inapoi pe Pamant, intreaga planeta ar beneficia de electricitate non-stop.
Desi pare science-fiction, tehnologia nu este chiar atat de complicata. Panourile solare aflate in orbita ar transmite energia sub forma unor microunde de intensitate scazuta, acestea ar fi captate de centrale si introduse in retelele de electricitate. O centrala cu un diametru de 1,6 kilometri ar putea livra aproximativ 1.000 de megawati, destul cat sa alimenteze un milion de gospodarii.
Insa, deocamdata, obstacolul principal este reprezentat de costurile imense necesare trimiterii in orbita a panourilor solare, desi exista cateva companii care lucreaza la acest proces si au promis sa livreze energie solara din spatiu in urmatorii zece ani.
Bateriile avansate pentru automobile
Pentru a se trece in totalitate la masini electrice este nevoie de construirea unor baterii performante. Cele de tip lithium-ion, utilizate