Acum e vremea jeleurilor de mere, pere si gutui, dar si a altor picanterii mai putin cunoscute. O sa va umple gura de arome si camara de irizari aurii
1. Clasic
Jeleu de mere
Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 2-3 kg mere acrisoare, o lamaie, 400 g zahar special (Gelierzucker Dr. Oetker, exista in comert).
Mod de preparare: * Se spala merele, se taie bucati potrivite si se amesteca intr-o cratita cu 375 ml de apa. Se lasa sa dea in clocot si apoi sa fiarba incet, la foc mic, circa 15 minute. * Se captuseste o strecuratoare mare cu tifon, se aseaza pe un castron, se rastoarna merele fierte in ea si se lasa sa se scurga cel putin 2 ore (fara a le stoarce). Dupa ce s-a racit zeama, se masoara 1 l si se pune deoparte. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se curata de coaja (in forma de spirala subtire) si se stoarce. Se amesteca intr-o cratita mare sucul de mere pus deoparte, zaharul, zeama si coaja de lamaie si se pun pe foc, sa dea in clocot, amestecand intruna. * Se lasa lichidul sa fiarba la foc iute aproximativ 3 minute, amestecand in continuare si se indeparteaza eventual coaja de lamaie. Se incearca pe o farfurioara rece daca se incheaga, se toarna jeleul imediat in borcane, se insurubeaza capacele, se intorc borcanele 5 minute cu gura in jos, dupa care se lasa sa se raceasca in pozitie normala.
Conservare: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa picanta: la ingredientele amintite, se mai adauga 1 ardei iute mic (fara seminte si nervuri), 1 lingurita boabe de ienupar (zdrobite usor), 1 lingurita ghimbir si 2 lingurite boabe de piper. Se serveste langa carne de pasare si branzeturi (Camembert, Roquefort etc.).
2. Pentru fripturi
Chutney picant cu dovleac si mere
Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 2 cepe, 1 ardei iute mic, 500 g