- pictor francez de origine romana -
Conacul cu stele
Sunt la conacul cantacuzin de la Tescani, in inceputul acesta de toamna rarefiata de verdele ingalbenit al copacilor din parcul lui Enescu, parcul cel mare, cu eleganta si amintirile sale imprastiate, imperial, prin iarba. Ajunsesem aici ca sa ma las mangaiat de duhul compozitorului, prezent peste tot in saloanele luminoase si aurite, in mobilele scumpe si vechi, in pianul care isi mai asteapta stapanul plecat, dar si dorind sa intalnesc un alt indragostit al Tescaniului, martor ceva mai recent al acelui rai pamantesc. Norocul mi-a suras.
Pe sub boltile incendiare ale parcului, l-am cunoscut pe pictorul francez de origine romana Christian Paraschiv. Nascut in 1953, absolvent de Belle-Arte la Bucuresti, Christian Paraschiv s-a afirmat in anii '80, ca unul dintre tinerii artisti romani de mare anvergura. Dupa ce, in 1986, pictorul emigreaza la Paris, faima si valoarea sa iau amploare. Azi, Christian Paraschiv este unul dintre cei mai buni si mai bine cotati artisti romani ai lumii, patinator dezinvolt prin toate tehnicile si formele artei (de la pictura si sculptura pana la fotografie, film si arta pe computer). Iar amintirile artistului, pe care mi le-a impartasit intr-o seara inundata de stele, in pridvorul conacului moldovenesc, sunt un fir sentimental neintrerupt, de la Tescani la Paris.
Departe de napasta rosie
- In anii '80, ati facut parte din grupul de tineri pictori romani inrolati in ceea ce s-a numit "fenomenul Tescani". Conacul Marucai Cantacuzino si al lui George Enescu devenise refugiu, dar si atelier de pictura pentru cei mai talentati artisti ai generatiei tinere. Cum ati ajuns la Tescani?
- Prezenta maestrului bacauan Ilie Boca a fost o cheie de bolta pentru fenomenul Tescani. El era fermentul reuniunilor noastre. Pe de alta parte, natura