Casa ideală nu se rezumă doar la culori, texturi şi mobilă, ci este una care asigură confort, dar care consumă puţină energie pentru acesta.
Pentru a avea casa ideală există două alternative: o faci din prima aşa cum îţi place, dar pentru asta trebuie să ai şi toţi banii grămadă, sau o faci cu ce ai şi apoi o îmbunătăţeşti treptat, în funcţie de buget şi timp. Acest de-al doilea proces poate fi tradus şi prin renovare. Dar în ziua de azi, când eficienţa energetică a clădirilor contează enorm, renovările sunt lucrări care au ca scop în prim-plan raportul cost-calitate, adică cost imediat văzut ca şi investiţie pe termen lung. Mai mult, într-un proces minuţios de renovare se începe cu ceea ce este mai important în anveloparea unei locuinţe. Poate că pardoselile nu arată grozav sau pereţilor le-ar prinde bine un strat proaspăt de zugrăveală, dar, dacă ferestrele nu izolează corespunzător casa ori caloriferele curg, acestea din urmă primează. Ele trebuie schimbate, înlocuite urgent, pentru că se simt cel mai acut în buzunarul propietarilor.
Ferestrele sunt printre primele
S-a dovedit ştiinţific faptul că dintr-o clădire cele mai mari pierderi de căldură au loc prin ferestre. Există mai multe laboratoare care încearcă să elaboreze geamuri eficiente din punct de vedere energetic. Până la descoperirea unor noi materiale însă se observă că noile tâmplării devin mai groase, nu doar cu două rânduri de geamuri, ci cu trei rânduri. Astfel, pierderile de căldură sunt mult diminuate, iar rezultatele se văd direct în bugetul familiei, deoarece costurile pentru întreţinere, respectiv căldură scad semnificativ. De aceea, când se începe renovarea unei case este bine să aveţi în vedere cele mai importante elemente sau dotări ce trebuie înlocuite. Astfel veţi face investiţii pe termen lung.
În privinţa tâmplăriilor, care sunt expuse la ploaie,