Femeile angajate la stat sunt mai discriminate decât cele din sectorul privat, întrucât primesc salarii mai mici decât bărbaţii pe posturi similare. Sursa: Capital
Aşa arată un studiu realizat de Blocul Naţional Sindical (BNS), în cadrul unui proiect dedicat dezvoltării rolului femeii şi sponsorizat cu 2,5 milioane de euro de Fondul Social European.
Potrivit studiului, diferenţa salarială dintre femei şi bărbaţi este de 7%, cu preponderenţă în industria prelucrătoare, asigurări şi comerţ.
Mai mult, numărul reprezentantelor sexului frumos care reuşesc să pună pe picioare propria afacere este de patru ori mai mic decât cel al bărbaţilor.
Cercetarea mai arată că o „discrepanţa frapantă” între ceea ce li se oferă femeilor şi ceea ce primesc bărbaţii a fost observată la nivelul administraţiei locale.
Spre exemplu, la Primăria Piatra- Neamţ, nicio femeie nu are funcţie de conducere, susţine vicepreşedintele BNS Mariana Kiesner. Potrivit acesteia, nici în Parlamentul României situaţia nu e mai roz, întrucât doar 10% dintre membrii legislativului sunt femei.
De aceea, reprezentanţii organizaţiei sindicale au lansat şi un ghid pentru femeile care vor să scape de mitul statului la cratiţă, cele mai multe exemplare urmând să ajungă în instituţiile statului.
În plus, în curând, vor fi deschise în ţară opt centre, în care femeile care vor să devină antreprenori vor fi consiliate gratis de specialişti. 40 dintre cele care se înscriu la cursuri vor primi finanţare pentru proiectele lor.