Moldoveanul se împarte între profesia de antrenor şi cele 150 de păsări pe care le creşte în podul blocului în care locuieşte.
Ionuţ Zachiu a început să practice atletismul la 12 ani, vârstă la care a fost descoperit de Liviu Maftei, fostul său profesor de educaţie fizică. Un an mai târziu s-a înscris la Liceul cu Program Sportiv din Botoşani şi după câteva luni de pregătire a obţinut prima victorie: o medalie de bronz.
„Prima medalie am câştigat-o la Campionatul Naţional de cros, la categoria copii. Cel mai bun sezon l-am avut la juniori, în anul 1994, când am ieşit campion naţional şi am stabilit recordul naţional în proba de 3.000 de metri la alergări“, îşi aminteşte Ionuţ Zachiu.
Munca de antrenor
îi aduce satisfacţii
Problemele de sănătate l-au determinat pe botoşănean să renunţe la atletism de la vârsta de 18 ani, când a fost diagnosticat cu reumatism inflamator. După Facultatea de Sport, Ionuţ Zachiu a lucrat timp de doi ani la şcolile din localităţile Cristeşti şi Coşula, unde a descoperit copii cu calităţi deosebite, pe care i-a încurajat să facă performanţă. Printre aceştia s-a numărat şi Ciprian Şuhanea, multiplu campion pe plan naţional şi în Balcani, care este în prezent component al lotului naţional de tineret. Din 2005, Ionuţ Zachiu a venit la Liceul cu Program Sportiv, unde a creat o clasă de atletism.
În timpul liber
îngrijeşte păsările
Tânărul le acordă o atenţie deosebită celor 150 de porumbei pe care-i creşte în podul blocului în care locuieşte. „Columbofilia este o pasiune, chiar dacă îngrijirea porumbeilor şi pregătirea lor este destul de costisitoare“, a spus Ionuţ Zachiu.
Întrebări şi răspunsuri
De unde vi se trage pasiunea pentru porumbei?
Îmi plac de când eram copil. Ulterior am început să-i cresc şi am ajuns la concluzia că atleti