La Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti a fost deschisă o expoziţie de fotografii şi documente dedicată rezistenţei anticomuniste din Munţii Muscelului. Acum 50 de ani, fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu au fost executaţi de Securitate. Astăzi, Ioana, fiica lui Toma Arnăuţoiu, încearcă să reconstituie istoria propriei familii. Şi a noastră. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! CITEŞTE ŞI:
Braşov: EXCLUSIV/ Poveşti incredibile la Muzeul de Istorie
Câteva poze adunate din dosarele Securităţii. Nume de partizani şi de săteni din comuna argeşeană Nucşoara. Condamnări scrise direct pe pereţii albi ai sălii „Irina Nicolau” de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Obiecte, puţine la număr, care au aparţinut luptătorilor anticomunişti: o cămaşă pe care Maria Plop a purtat-o pe vremea când, bolnavă de pneumonie fiind, se ascundea de Miliţie în casa preotului din Poenărei sau o desagă care a purtat alimente pentru partizani. Toate spun istoria tragică şi eroică a grupului de luptători anticomunişti conduşi de locotenentul Toma Arnăuţoiu.
După 50 de ani
Toma Arnăuţoiu provenea dintr-o familie prosperă de la sat. Tatăl său era învăţător şi se bucura de o mare notorietate printre localnici. Toma terminase Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie „Regele Ferdinand I”, în aprilie 1944, clasându-se pe locul patru în promoţia sa.
În septembrie 1944 a fost trimis pe frontul de vest şi i s-a decernat Ordinul „Coroana României”. La 26 decembrie 1944 a fost rănit în timpul luptelor din Ungaria. După o spitalizare de trei luni, revine în armată, fiind înrolat la Regimentul 5 Roşiori. La 6 august a fost înaintat la gradul de locotenent, iar peste trei zile l-au trecut în rezervă.
Expoziţia de la Muzeul Ţăranului Român este organizată la împlinirea a 50 de ani de la executarea fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, prec