Acţionarii companiilor din energie decid, astăzi, reorganizarea sistemului şi înfiinţarea celor două noi entităţi integrate. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Proiectul de reorganizare a sectorului energetic a trecut de etapa teoretică şi intră în prima fază de punere a lui în practică. Astfel, astăzi, se vor întruni adunările generale ale acţionarilor (AGA) la toate societăţile din energie care vor intra în structura viitoarelor companii integrate, Electra şi Energetica, pentru a aproba fuziunea, ne-a declarat Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, care are în subordine firmele din sector.
În cazul Hidroelectrica, AGA va trebui să hotărască divizarea companiei şi fuziunea celor două părţi cu societăţile integrate. „Întrunirea AGA, la toate companiile implicate în restructurare, a fost stabilită de mai mult timp, dar o să se întâmple mâine (astăzi - n.r.).
E o etapă necesară în procesul de reorganizare. Va mai trebui un proiect de act normativ de divizare a Hidroelectrica. Efectiv, companiile se vor reuni printr-un act normativ”, a spus Tudor Şerban. Acesta a precizat că nu a fost stabilit încă statutul firmelor ce vor intra în reorganizare, dacă vor fi sucursale sau filiale ale noilor societăţi.
Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, ne-a declarat că producătorul de lignit va fi, probabil, sucursală, care va gestiona partea de minerit din compania Electra şi va prelua şi minele complexurilor din Oltenia. „Exploatările de lignit ale complexurilor energetice vor fi reunite într-o singură entitate de minerit”, a punctat Burlan.
Notificare pentru ştergerea datoriilor CNH la Bruxelles
O problemă care trebuie rezolvată este cea a datoriilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la bugetul consolidat de stat, cu peste 3