Băimărenii pot observa gratuit astrele în cadrul "Nopţilor Galileene". Planetariul din Baia Mare celebrează în cadrul proiectului “100 de ore de astronomie”, 400 de ani de la reuşita lui Galileo Galilei de a observa luna printr-o lunetă. Peste 150 de băimăreni şi-au îndreptat aseară ochii spre cer în încercarea de a-l urma pe cunoscutul astronom italian Galileo Galilei, care acum 400 de ani a îndreptat pentru prima dată luneta sa către cer şi a observat Luna. Timp de două zile, cei care trec pragul planetariului băimărean au ocazia să participe gratuit la seri de observaţii astronomice, prezentate de specialiştii instituţiei, precum şi la dezbateri pe teme astronomice, toate având drept scop celebrarea la nivel mondial a lui Galileo Galilei.
Cum sărbătoresc băimărenii?
“Anul 2009 a fost ales an internaţional al astronomiei tocmai pentru a celebra 400 de ani de când Galileo Galilei a văzut pentrun prima dată, prin intermediul lunetei, Luna. Practic, evenimentul este sărbătorit pe plan mondial, astfel încât, fiecare planetariu din lume îi dedică astronomului două zile de dezbateri şi observaţii”, a arătat Ovidiu Ignat, muzeograf în cadrul Planetariului băimărean. Cu această ocazie, peste 150 de vizitatori s-au arătat interesaţi de posibilitatea de a participa la dimineaţa astro-literară şi să vizioneze documentare despre Galilei. Surprizele însă nu s-au oprit aici. Seara, în intervalul 18.30-24.00 ei au observat luna, celelalte planete şi bineînţeles, setelele. “Cel mai bine în aceste nopţi poate fi observată luna şi planeta Jupiter, deoarece această perioadă este una favorabilă observării lor şi desigur, pentru cei interesaţi, stelele, carul mic, carul mare”, a subliniat Ovidiu Ignat.
Cei mai mulţi dintre vizitatorii primei nopţi Galineene au fost tineri, aceştia fiind de parere că iniţiativa planetariului este una de apreci