Pare simplu să priveşti. Dar modul în care lumina este transformată de ochi în imagini este un proces complex, în care orice abatere are consecinţe. Tocmai de aceea, corectarea defectelor de vedere şi tratarea bolilor ochiului este vitală. Cum se corectează defectele
Prin intermediul ochilor percepem formele, culorile, mişcările şi diferenţele de luminozitate din jurul nostru. Aceste informaţii ajung direct la creier prin intermediul nervului optic. Dar nu toţi avem o vedere perfectă. Dacă ai probleme în a distinge lucrurile pe care le priveşti, poţi suspecta una dintre următoarele cauze: miopie, hipermetropie, astigmatism, ambliopie sau presbiopie.
Miopia apare când imaginea se formează înaintea retinei, nu pe retină. Prin urmare, miopii văd bine de aproape, dar văd neclar la distanţă. Se poate vorbi de două tipuri de miopie. Cea care evoluează din copilărie până la aproximativ 25 de ani şi cea care evoluează progresiv toată viaţa, putând atinge valori mari (între -20 şi -40 dioptrii).
Corectarea miopiei se face prin purtarea ochelarilor de vedere, lentilelor de contact, prin intermediul unor intervenţii chirurgicale, printre care şi keratomia radială, operaţie ce reduce gradul de miopie în cazul unei boli avansate.
Hipermetropia este cauzată de formarea imaginii în spatele retinei, iar vederea persoanelor cu această tulburare este mai bună la distanţă decât la apropiere. Pentru corecţie este necesară purtarea permanentă a ochelarilor sau a lentilelor de contact.
Astigmatismul este o boală moştenită, în cazul căreia corneea nu este rotundă, ci alungită ca o minge de rugby. Acest defect face ca numai o parte din lumină să fie captată corect.
Dacă cititul îţi oboseşte ochii înseamnă că ar trebui să porţi ochelari
Prin urmare, toate obiectele apropiate sau înd