Un grup de turişti străini au plătit să-i scoată din mizerie pe tinerii satului. Datorită unor oameni cu suflet mare, şcolarii din Brădet vor putea învăţa de acum încolo în condiţii civilizate. Brădetul este un sat uitat de lume, în care e aproape imposibil de ajuns. Drumul care leagă oraşul Anina de mica aşezare trece prin mijlocul pădurii şi nu poate fi parcurs decât cu maşini de teren. Când plouă mult sau la căderea zăpezii, satul este complet izolat.
Şcoala din sat arăta şi ea până nu demult ca un grajd. Noroc cu nişte italieni care, din întâmplare, au ajuns să vadă Brădetul. „Am crezut că m-am întors în timp. Nu mi-a venit să cred ce am găsit aici. Atunci m-am hotărât ca, împreună cu alţi 30 de prieteni de-ai mei, să dăm o mână de ajutor acestor copii”, spune Gianluca Farina, un expert contabil italian.
Impresionaţi de viaţa pe care o duc copiii din Brădet, Gianluca Farina şi amicii acestuia au adunat fonduri cu care a început renovarea şcolii.
Un adevărat dezastru
„Am găsit un dezastru dar, treptat, am început să schimbăm geamurile, pardoseala, să punem sobe în sălile de clasă şi multe altele. Înainte, WC-ul era o gaură în pământ, în spatele şcolii, dar acum am făcut toatele igienice. Şcoala asta n-a avut apă niciodată. Acum, are non-stop. Nici în sat nu e apă decât câteva ore pe zi. Aceşti copii nu pot trăi în mizerie, în necivilizaţie”, adaugă italianul.
Fost cadru didactic în Brădet, Florentina Demetrovici, omul de încredere al lui Gianluca Farina, spune că şcoala e de nerecunoscut acum. „Cine altcineva ar face toate astea? Ne-au ajutat enorm, nu numai cu şcoala, ci cu multe altele. Sunt nişte oameni deosebiţi”, afirmă femeia.
Reface şi acoperişul
Gianluca Farina şi prietenii săi promit să nu se oprească aici cu investiţiile făcute la şcoala din Brădet. Italienii intenţionează să schimbe acop