Insectele si medicina viitorului
Sta la birou, inconjurat de telefoane, hartoage, facturi, ambalaje de medicamente si dosare cu studii clinice proaspat sosite de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Tanar, aratos, cu o conditie fizica maxima, intrezarita pe sub imbracamintea sport. Citeste ingandurat mail-urile dintr-un laptop micut, scrie, apoi raspunde la telefoanele care suna continuu. Vorbeste ba in romana, ba in rusa, da dispozitii, ia hotarari... Privirea i se mai insenineaza cand priveste fotografiile celor trei copii ai sai, frumos aranjate pe birou. O secretara slabuta aduce un alt teanc de hartii, pe care le semneaza dupa ce le studiaza atent. Mai tasteaza ceva la calculator, apoi il pliaza. Isi inchide cele trei telefoane mobile si apasa pe un buton. "Nu sunt aici pentru nimeni!" Soarbe din cafeaua care s-a racit intre timp. "Scuze, acum putem vorbi!" Barbatul din fata mea este Veaceslav Ciuhrii, biolog de profesie, la fel ca faimosul sau tata, d-l Dr. Doc. Mircea Ciuhrii, pe care-l cunoasteti bine din paginile revistei. Si, la fel ca parintele sau, se ocupa si el de... sanatate. Si, cum mai mult ca sigur ca banuiti, tot din insecte! Cateva dintre cele mai bune preparate realizate de el au fost testate si aprobate ca medicamente, fiind deja incluse in Nomenclatorul de Medicamente din Republica Moldova si alte tari din spatiul CSI. "Aschia nu sare departe de trunchi", spune un proverb romanesc... In acest caz, samanta s-a prins, a incoltit, s-a dezvoltat si a dat si roade!
Pe urmele tatalui
- Slavic, esti un continuator al tatalui tau, Mircea Ciuhrii, pe drumul cercetarii in domeniul medicamentelor realizate din insecte. Ce anume te-a facut sa mergi pe acest drum?
- Pe cand eram copil, sub regimul comunist rus, tata lucra in Franta, unde conducea un mare laborator de cercetare in virusologie. S