Dor de dulciurile copilariei (II)
Mere coapte cu sos de vanilie
Ingrediente (pentru 6 portii): 6 mere mijlocii, 50 g caise uscate, 1 lingura zahar, 25 g nuci zdrobite, 30 g unt, grasime pentru forma. Pentru sosul de vanilie: 1 baton de vanilie, 1/4 l lapte, o lingura (cu varf) de amidon (20 g), 250 g frisca lichida, 1-2 linguri zahar, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se scot din merele intregi partea lemnoasa si semintele. * Se taie marunt caisele si se amesteca cu zaharul si nucile zdrobite. * Se aseaza merele in 6 boluri termorezistente, sau intr-o forma de budinca (toate unse cu unt) si se umplu cu amestecul de caise si nuci. Se presara deasupra untul rupt bucatele, se dau la cuptor si se coc - in functie de soi - 40-45 de minute.
Sosul de vanilie: Se despica batonul de vanilie pe lung si se razuieste miezul cu lama unui cutit. Se amesteca 3 linguri de lapte cu amidonul, iar restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu frisca, batonul si miezul de vanilie, zaharul si sarea si se lasa sa dea in clocot. Se incorporeaza amidonul diluat in lapte, se mai da sosul o data in fiert si se serveste fierbinte impreuna cu merele coapte.
"Cozonacul" saracului
Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru cozonac: 1/2 de paine alba mai veche, de forma unui cozonac (300 g), 2 oua, 200 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, unt topit pentru prajit. Pentru sosul de vin: 1/2 lamaie, 2 oua, 100 g zahar, 1/4 l vin alb.
Mod de preparare: Sosul: Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se rade coaja (pe razatoarea mica) si se stoarce zeama. Se pun intr-o cratita mai inalta 2 lingurite de zeama de lamaie, putina coaja rasa de lamaie si toate celelalte ingrediente si se bat bine cu telul. Se lasa sosul pe foc mic sa se ingroase (fara sa fiarba, altfel se branzeste), amestecand in continuare.