Asigurările împotriva riscurilor de deces şi de boală pierd teren, în timp ce poliţele auto, la care au fost majorate tarifele, continuă să aducă venituri mari companiilor. Veniturile asigurătorilor din vânzarea poliţelor de nişă destinate firmelor au înregistrat cele mai mari scăderi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Declinul vânzărilor a afectat în special poliţele care acoperă riscurile juridice, asigurări
Asigurările împotriva riscurilor de deces şi de boală pierd teren, în timp ce poliţele auto, la care au fost majorate tarifele, continuă să aducă venituri mari companiilor.
Veniturile asigurătorilor din vânzarea poliţelor de nişă destinate firmelor au înregistrat cele mai mari scăderi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Declinul vânzărilor a afectat în special poliţele care acoperă riscurile juridice, asigurările agricole şi cele de credite. Dacă în primul semestru al anului trecut cele trei clase de asigurări generau aproape 7% din totalul primelor brute subscrise, în prima parte a acestui an, ponderea lor a scăzut sub 4%.
Cauzele reducerii încasărilor pe aceste tipuri de asigurări nu sunt identice. „Asigurările agricole au scăzut deoarece s-au redus cotele de primă practicate, dar gradul de cuprindere în asigurare nu a scăzut foarte mult. La asigurările de credite însă, cererea s-a dublat, dar asigurătorii şi-au retras capacitatea de subscriere“, explică Aurel Badea, director executiv pe segmentul de asigurări generale la Allianz-Țiriac.
Mai puţină protecţie pentru viaţă şi sănătate
Asigurările de „nişă“ nu au fost însă singurele care au înregistrat scăderi. Românii au cheltuit mai puţini bani şi pe poliţele de sănătate şi de viaţă. Primele brute aferente tuturor contractelor care acoperă riscuri legate de s