Pentru cine nu o cunoaşte, Dunărea are multe capcane. Nu însă şi pentru fostul comandant de navă Gheorghe Păun, care a navigat pe acest fluviu timp de 40 de ani. "Cine spune că nu a avut accidente pe Dunăre, minte", spune el. Sursa: Andreea Dogar
A urmat Şcoala Militară Superioară de Marină de la Constanţa, însă nu a ajuns acolo de bună voie. „La început m-am păcălit”, povesteşte Păun.
"Dădeam maturitatea la Liceul Alexandru Lahovari la Craiova şi a venit un ofiţer de marină militară să recruteze viitorii ofiţeri de marină", îşi aminteşte.
"Aici e armată!"
Însă ofiţerul nu era îmbrăcat în uniformă, aşa că tinerii de 19 ani au crezut că omul era de la marina civilă. A adunat vreo 40 de absolvenţi de liceu şi le-a stârnit interesul prin poveşti despre frumuseţea vieţii pe mare.
"Până la urmă am plecat la Constanţa. Şi când am ajuns la Constanţa ne-am trezit la Şcoala Militară Superioară de Marină. Am vrut şi noi să ieşim în oraş şi la poartă ... santinela: „Aici e armată!”", rememorează. "Şi-l vedem prin curtea şcolii pe comandant, care acum era îmbrăcat ofiţer, locotent de marină cu epoleţii pe umăr".
Toţi au refuzat să dea examenul şi au dat foile goale. "Degeaba", li s-a spus, "care treceţi examenul medical, rămâneţi". Aşa că cei 24 de tineri consideraţi apţi au fost obligaţi să rămână.
"Mi-a plăcut până la urmă", povesteşte Păun. „Şcoala se făcea ca lumea. 11 luni la şcoală, o lună concediu acasă".
După ce a terminat şcoala a rămas la mare, locotenent pe submarinul Delfinul, timp de opt luni de zile, iar apoi a ajuns la flotila de pe Dunăre.
PASIUNE. De patru ani, fostul comandant plimbă turiştii pe Dunăre
"În 1961, din ordinul ruşilor, s-a tăiat flota şi cam 80% din ofiţeri au fost trecuţi în rezervă", explică Păun. "Se făcuse o