Potrivit unui diplomat aliat, bugetul NATO va avea un deficit de aproximativ 545 de milioane de euro în anul 2010. Situaţia nu va fi mai bună nici în viitor. Prinsă între angajamentele sale din ce în ce mai complicate şi efectele crizei economice, Alianţa Nord-Atlantică nu va fi în măsură să-şi asigure bugetul anul viitor. Mai citeşte şi:
NATO trebuie să strângă cureauaGates: Noul proiect de scut antirachetă a fost bine primit de NATOCe l-a adus pe Joe Biden la Bucureşti? Criza flancului estic al NATO
Reuniţi la Bratislava, miniştrii Apărării au discutat, joi seară, în timpul unui dineu, despre deficitul de „mai multe sute de milioane de euro“, care ameninţă bugetul din 2010 al Alianţei şi riscă să se perpetueze în anii următori.
Bugetul anual al NATO este de aproximativ două miliarde de euro, împărţiţi în 640 de milioane pentru infrastructură, 300 de milioane pentru administraţie şi un miliard pentru operaţiuni. Potrivit unui diplomat aliat, bugetul va avea un deficit de peste 500 de milioane de euro din cauza operaţiunilor în curs, precum cele din Afganistan, şi a programelor prevăzute de NATO.
Alianţa strânge cureaua
„Prioritatea trebuie să rămână operaţiunile, deci va fi nevoie de sacrificii, de renunţare la unele programe sau cel puţin de amânare a lor“, susţine un alt diplomat.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, James Appathurai, a declarat că „secretarul general, Anders Fogh Rasmussen, va cere aliaţilor să-şi aleagă priorităţile, să pună resurse în comun şi să-şi raţionalizeze cheltuielile“.
În ceea ce priveşte structurile de Comandament, NATO a început să şi le reducă, micşorând la 13.000 efectivele militare ale acestuia, conform unui plan ce va fi pus în aplicare începând din martie 2010.
Efectivul teoretic al structurii superioare a Alianţei