Străinii de la supermarketuri sunt mai puternici decât orice Guvern al României. Francezii de la Carrefour s-au retras din Rusia, după numai patru luni de la lansarea primului hipermarket la Moscova. O ştire care a venit la câteva zile după ce, în România, Legea comerţului cu produse alimentare (Codul de bune practici) a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Carrefour şi-a motivat retragerea în stilul sec şi antipatic al corporaţiilor: „Rusia oferă perspective reduse pentru dezvoltare şi pentru achiziţii“. Pe înţelesul nostru, al celor spălaţi pe creier de promoţii, asta înseamnă că multinaţionalei Carrefour nu i-a mers în Rusia. (A luat-o peste bot, cum se spune. Încă o dovadă că nu poţi să-ţi faci de cap în imperiu.)
La noi, legea abia promulgată a stârnit din partea asociaţiei ce reuneşte marile reţele de retail o reacţie de ameninţare (discretă) la adresa autorităţilor şi de înspăimântare (voalată) a românilor: noua lege va duce la creşterea preţurilor la alimente. Genul acesta de comunicare face parte din strategia operatorilor de supermarketuri de a-şi menţine dictatura.
Cu foamea-n gât, românii au ovaţionat debarcarea din ultimii ani a comercianţilor străini, mai ceva dacă ar fi venit americanii aşteptaţi de bunicii noştri. Năvala în uriaşele magazine a fost salutată de toată lumea: de la politicieni (iată, a crescut nivelul de trai!) şi guvernanţi (iată, au venit investitorii străini!) până la analiştii economici (superficiali) şi pensionarii amăgiţi de reclamele ce pretind că preţurile sunt făcute KO. În prezent, avem 11.000 de magazine de tip supermarket şi hipermarket, din care 80% aparţin operatorilor străini. Românii nu contează pe această piaţă. (Ca o ironie a sorţii, Cornel Penescu, patronul celei mai mari reţele româneşti de supermarketuri, stă de luni bune la răcoare, în arestul poliţiei.)
Străinii