Situaţiile stresante, blocajele emoţionale şi lapsusurile pot fi rezolvate cu puţină creativitate. Totul este să dai frâu liber fanteziei. Prin intermediul simţurilor, intrăm în contact cu tot ceea ce ne înconjoară. Lucrurile pe care le atingem, le auzim sau le vedem formează un tablou complet în mintea noastră prin intermediul imaginaţiei.
Cu ajutorul ei, asociem datele din memorie şi din experienţă, înţelegem situaţii noi şi găsim soluţii pentru probleme.
Ce se întâmplă în situaţii de stres
Organismul reacţionează la situaţiile stresante eliberând aşa-numiţii “hormoni de stres”, adrenalina şi cortizolul. Aceştia produc, pe lângă teamă sau furie, simptome fizice, cum sunt creşterea frecvenţei cardiace, durerile abdominale, durerile de cap sau transpiraţiile reci.
Dacă îţi imaginezi scene pozitive, organismul tău va reacţiona la ele aproape ca şi cum ar fi reale, ceea ce va duce la calmarea ta şi la dispersarea adrenalinei.
1 Ai trac când trebuie să vorbeşti în public
Cu imaginaţie, poţi să ridiculizezi sau să minimizezi factorul stresant. Dacă îţi e teamă să vorbeşti în public, poţi încerca să îţi imaginezi că auditoriul tău se micşorează sau că poartă haine de bebeluşi. Imaginaţia te va ajuta să anticipezi întrebările sau reacţiile venite din public şi să găseşti din timp soluţii salvatoare.
2 Te îngrozesc confruntările cu şeful
Dacă te sperie confruntările cu şeful, poţi alege să ţi-l imaginezi având o urmă de iaurt pe post de mustaţă sau într-o ipostază în care orice fel de autoritate este imposibilă. J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, spune că nu avem nevoie de magie pentru a ne schimba lumea. Perspectiva asupra lucrurilor este importantă. Fiecare îşi poate alege propriul său “dicţionar“ de imagini. Important este ca acest exerciţiu să