Pana in august 2010, Statele Unite urmeaza sa isi retraga o mare parte din cei 140.000 de militari din Irak, lasand pana la 50.000 de trupe de sprijin pentru guvernul irakian, care incearca sa mentinta macar aparenta unei democratii in curs de constituire.
In ianuarie urmeaza alegeri nationale, iar al-Qaida va incerca din rasputeri sa perturbe organizarea scrutinului, a declarat membrul comitetului pentru serviciul armat, Howard McKeon, pentru Fox News.
Insa nici oficialii americani nu sunt siguri ca retragerea din Irak ar fi o mutare buna, in conditiile in care mutarea tonelor de echipament, amenintarea violentelor si lipsa de securitate in organizarea alegerilor ar fi mari probleme.
"In prezent - in teritoriu la Bagdad, dar si la Washington - principala preocupare este respectarea termenului alegerilor. (...) Este vorba despre o democratie embrionica", spune McKeon, adaugand ca este nevoie de masuri de securitate serioase la alegeri.
Si daca oficialii americani spun ca lasa in urma o asa-zisa "democratie embrionica", exista voci in Irak care spun ca "mostenirea" americanilor in Irak este de fapt pulberea de la uraniul bombelor folosite in timpul conflictelor armate. Aceasta pulbere a dus la cresterea numarului de cazuri de cancer de plaman sau leucemie.
In sudul Bagdadului, numarul de cazuri de cancer in crestere a starnit ingrijorarea localnicilor, care au cerut efectuarea unei anchete. Abdullah Al-Ani, autor al cartii "Uraniul in Irak - Mostenirea otravitoare a razboaielor din Irak", spune ca exista dovezi potrivit carora armele americanilor duc la imbolnavirea irakienilor.
Uraniul a fost utilizat in Irak in doua stadii, spune acesta: in 1991 si in 2003, in special in Bagdad, inclusiv in zonele populate de civili. Chiar si in 2004 si 2005, nivelul de radiatii a ramas ridicat, sustine Al-Ani.