Cei mai tineri nu-şi amintesc, dar în perioada de dinainte de 1989, ziua de 25 octombrie era cea în care Armata română sărbătorea cu mare fast momentul înălţător al atingerii hotarelor fireşti ale ţării, recuperarea unor părţi de pământ românesc. Autorităţile timpului şi-au asumat un risc proclamând această zi de sărbătoare, spunem acest lucru pentru că la ea se putea asocia ziua de naştere regelui Mihai, născut tot într-o zi de 25 octombrie.
Elena, fiica regelui Constantin al Greciei, devenea regină prin căsătoria cu Carol al II-lea al României la data de 10 mai 1921, însă nu a domnit cu adevărat niciodată. În ciuda faptului că la 25 octombrie 1921 năştea prematur un băiat, prinţul Mihai, între Elena şi Carol al II-lea se instala de la început o răceală şi o dată cu trecerea anilor se va accentua, la acest lucru contribuind şi Elena Lupescu, care avea să-i domine acestuia viaţa până la moarte.
Viaţa mamei Regelui Mihai seamănă oarecum cu cea a Prinţesei Diana, amândouă trecând prin furcile caudine ale unei căsnicii fără nici o picătură de iubire adevărată. Poate de aceea amândouă au revărsat din preaplinul sufletesc asupra copiilor lor. În cazul Reginei-mamă Elena asupra fiul ei, micul Rege Mihai. "Nimic nu poate fi mai dureros pentru o mamă decât să fie obligată de împrejurări să se despartă de fiinţa căreia i-a dat viaţă", se destăinuia Regina-mamă în scrierile sale.
Este suficient să privim fotografiile vremii pentru a ne da seama de dragostea cu care Regele Mihai a fost înconjurat atât de mama, cât şi de bunica sa, Regina Maria, chiar de la venirea sa pe lume. Cântecul de leagăn cu care oricare mamă îşi alintă pruncul nu i-a lipsit micului prinţ, care a căpătat în sânul familiei educaţia fundamentală pentru viaţă. Educaţia i-a fost desăvârşită mai târziu, devenind instruit şi cultivat, pregătit să-şi slujească familia şi ţara. Aceste reguli de ba