La marginea comunei constănţene îşi dorm somnul de veci peste 5.000 de viteji care şi-au pierdut viaţa pe frontul din Dobrogea în Primul Război Mondial. Aliaţi şi duşmani căzuţi pe câmpul de luptă sunt îngropaţi la un loc, sub aceeaşi ţărână. Citeşte şi: Mărturisirile unui veteran de război: „Aş lupta şi acum pentru ţară“ CITEŞTE ŞI:
„Aerienii“ din primul an au depus jurământulPovestea fetei care a plecat din comuna Ţaga să piloteze MIG-uri
Cimitirul Internaţional Onorific de la Mircea Vodă se află la 55 de kilometri de Constanţa. Un indicator indică timid existenţa unui monument istoric, pe care îl găseşti la doar câteva sute de metri de DN 2B.
În cimitir, sunt aşezate la rând sute de cruci. Toate la fel. Pe unele zăreşti câte un nume, pe altele scrie „erou necunoscut“. Alte oseminte odihnesc într-o groapă comună. Deasupra a fost ridicat un mausoleu pe care scrie: „Ca un simbol al vitejiei şi onoarei militare în acest cimitir îşi dorm somnul de veci împreună români, bulgari, germani, ruşi“.
„Se spune că acesta ar fi Mărăşeştiul Dobrogei. Din păcate, nu prea ştie lumea de existenţa acestui cimitir, nu a intrat în circuitul turistic“, spune viceprimarul comunei, George Tănase.
Rugăciuni pentru viteji
Cimitirul Internaţional Onorific de la Mircea Vodă a fost inaugurat în anul 1928. Acolo au fost aduşi şi îngropaţi morţii căzuţi pe front în luptele care s-au purtat pe teritoriul Dobrogei. La intrare se află capela „Înălţarea Domnului“, ridicată tot în 1928, unde în fiecare zi un preot slujeşte în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă.
Patru măicuţe sunt acolo în fiecare zi şi au grijă ca toate candelele pentru eroii celor patru neamuri să stea în permanenţă aprinse. Măicuţa Filofteia are 32 de ani şi a venit la Mircea Vodă acum trei luni, din Râmnicu Vâlcea.
„Eu am te